שאלה 5: אמור לי מי הם חבריך - עם מי אתם מטיילים?
עוד פקטור משמעותי בחישוב של הסכום לחסוך לטיול הגדול הוא מה האופי של האנשים שאיתם תטיילו? מטיילים רבים יאמרו לכם ״איכות הטיול נקבעת על פי האנשים שבו״. ובאמת, בסוף היום, אתם רוצים לטייל עם אנשים שאתם אוהבים, שגורמים לכם להרגיש חלק ועושים לכם טוב על הלב. למרות זאת, לכל מטייל יש רצונות שונים ולעיתים גם תקציב שונה. על מנת לדעת כמה כסף לחסוך לטיול, עדיף שתדעו פחות או יותר מהו סוג האנשים שאיתם הייתם רוצים לטייל. לצורך העניין, אם תבחרו לטייל עם חובבי אטרקציות, כנראה שגם אתם תמצאו את עצמכם מוציאים כסף על אטרקציות, בין אם תרצו זאת ובין אם לא. הדבר נכון גם ללינה, כמו גם לאוכל. הרי אם החברים שלכם אוכלים במסעדה אתם כנראה לא תנטשו אותם ותלכו לבשל לעצמכם.
אז אם נסכם:
לשאלה כמה כסף לחסוך לטיול הגדול אין תשובה אחת. התשובה לשאלה הזו אישית לחלוטין. עם זאת, אנחנו כן ממליצים לכם לשאול את השאלות שכתבנו למעלה כדי שתבינו כמה כסף צפוי לעלות לכם יום ממוצע בארץ היעד, ולאלו להוסיף את ההוצאות הגדולות שצפויות לכם, בראשן טיסה, ביטוח נסיעות, וקניית או השכרת רכב במידה ואלו על הפרק. מענה על שאלות אלו יספק לכם בסיס יחסית מוצק שבעזרתו תוכלו להבין כמה כסף לחסוך לטיול הגדול.
שימו לב: מה שלא יצא לכם בתור התשובה לכמה כסף צריך לחסוך לטיול הגדול, ההמלצה שלנו היא להוסיף לטיול הגדול עוד 20-25% כמקדם ביטחון. הרבה דברים יכולים לקרות על הדרך, ותשלומים בלתי צפויים עשויים לפגוש אתכם בכל מיני מקומות. כי התשובה לכמה לחסוך לטיול הגדול היא בגדר השערה המבוססת על הידע והתוכניות הנוכחיים שלכם. אבל מה אם למשל שער הדולר יעלה כשתהיו בטיול ובאופן יחסי לשקלים שבחשבון הבנק שלכם הכל יהפך ליקר יותר? ומה אם תאבדו ציוד יקר ערך? או אם תחליטו להאריך את הטיול, או להשתתף בקורס שאתם מרגישים שיעשה לכם טוב? לכן, כשאתם מתכננים כמה כסף לחסוך לטיול הגדול, תנו לעצמכם קצת חמצן פיננסי מראש, וחסכו 20-25% יותר מהמספר שתקבלו ליתר ביטחון.
חלק 2: איך לחסוך כסף לטיול הגדול?
רבותא, רבותא: איך לחסוך כסף לטיול הגדול ובמהלכו?
לאחר שנסגרתם על תקציב, עכשיו הגיע הזמן לדבר על איך לחסוך כסף לטיול הגדול. הנה כמה רעיונות שיעזרו לכם לחסוך כסף לטיול הגדול…
אמא, חזרתי: חוזרים הביתה כדי לחסוך כסף לטיול הגדול
לכל חיסכון למטרה חשובה ישנם שני פנים. הפן הראשון הוא להרוויח כסף, ועל כך נדבר בהמשך. פן חשוב באותה המידה הוא צמצום הוצאות. ואיזו דרך טובה יותר יש לצמצום הוצאות מאשר לחזור הביתה, לגור עם ההורים?
אוקי, אוקי, אנחנו יודעים שלחזור לגור עם ההורים יכול להיות… מורכב. לכל אחד מאיתנו קשר ייחודי עם ההורים, וכמובן גם רצונות שונים מבחינת עצמאות בחיים. והרי אם אתם שואלים עכשיו איך לחסוך כסף לטיול הגדול זה כנראה כי כבר טעמתם עצמאות בשירות הצבאי, ואתם מחפשים דרך לחקור את העצמאות שלכם אפילו יותר בטיול הגדול. אבל הנה משהו חשוב שעליכם לקחת בחשבון כשאתם חושבים איך לחסוך כסף לטיול הגדול: שכירות, ארנונה, חשבונות, קניות… כל הדברים האלו עולים אלפי שקלים בחודש. ואם ההורים שלכם מפרגנים, והחדר שלכם מוכן והבישולים של אמא על הכיריים - לחזור לגור עם ההורים (או לפחות לחכות עם שכירת מקום משלכם) חוסך לכם אלפי שקלים בחודש, שאותם תוכלו להקדיש לטיול הגדול. לכן, אם נוח לכם ומתאים להורים, אל תתביישו. גזרו את החוגר, וחזרו הביתה לאמא ואבא לשנה הקרובה לפחות שבמהלכה תוכלו לעבוד כדי לחסוך כסף לטיול הגדול.
ובנימה זו, בואו נבחן עכשיו כמה דרכים שיכולות לעזור לכם לא רק לצמצם הוצאות, אלא גם להרוויח כסף לקראת הטיול הגדול.
עבודה עברית: איפה כדאי לעבוד כדי לחסוך לטיול הגדול
חלק גדול מהחיילים המשוחררים פונים לעבודה מועדפת או עבודה במלצרות כדי לחסוך לטיול הגדול. אנחנו רוצים לנצל את החלק הזה של המדריך שעוסק באיך לחסוך כסף לטיול הגדול כדי לגרום לכם לחשוב קצת אחרת על הנושא של עבודה אחרי צבא, ולנסות לאתר הזדמנויות שאולי יהיו לכם יותר משתלמות.
למשל, ידעתם ישנם קורסי תעודה קצרים שבעזרתם תוכלו להתקבל למגוון משרות אטרקטיביות זמניות: קורסים בעיצוב גרפי, קורסים בחשבונאות, השתלמויות בתחום החינוך… הרבה מההשתלמויות ההאלו מכוסות על ידי הפיקדון הצה"לי, והן יפתחו עבורכם דלת לעבודות שיתנו לכם שכר משתלם מאוד. מקום טוב להתחיל בו כדי לטעום את המים הוא אתר הממשלה, שם מוצעים מגוון קורסים מקצועיים בחינם בתחומי עיסוק שונים: קורס באקסל, קורס לשפה הערבית, מבוא לפסיכולוגיה, ועוד עשרות קורסים נוספים. מי יודע איזה הזדמנויות הקורסים האלו יפתחו לכם, וכיצד הם יעזרו לכם לחסוך כסף לטיול הגדול?
רוצים דוגמה נוספת לכניסה לעבודה שתאפשר לכם להרוויח כסף לטיול הגדול שאיננה במסלול המוכר של מלצרות/אבטחה? בבקשה! אם שירתם בתור לוחמים, קיימות עבורכם תוכניות רבות לקידום אישי והשתלבות בשוק העבודה, ביניהם התוכנית ״לוחמים להייטק״. תוכנית זו מציעה מגוון קורסים, חלקם קורסים קצרים של 3 חודשים שאחריהם תוכלו להשתלב בחברות הייטק ולהרוויח שכר של 8000 ש״ח בחודש ומעלה. מה גם שאת הקורסים תוכלו לרכוש בעזרת הפיקדון הצבאי שלכם.
ואם כבר אנחנו מדברים על גישה אחרת להרוויח כסף לטיול הגדול, כאן אצלנו בתן ביס יש הרבה חבר'ה אחרי צבא שהבינו שאם הם רוצים לחסוך לטיול הגדול, עבודה במשלוחים זו אחלה הזדמנות, עם משכורת שעתית שיכולה להגיע גם ל- 80 ש"ח לשעה, בונוסים, טיפים, ותנאים סוציאליים. אם זה נשמע לכם מעניין, שלחו לנו הודעה.
הפרד ומנף: הרגלים פיננסיים שיעזרו לכם לחסוך לטיול הגדול
מלבד צמצום הוצאות ועבודה, הרגלים פיננסיים בריאים יעזרו לכם לחסוך לטיול הגדול. אחד החשובים שאנחנו יכולים להציע הוא להפריד את החיסכון לטיול הגדול מחשבון העובר ושב שלכם בבנק. כי בואו נודה בזה - עבור רובנו, מה שנכנס לעובר ושב מהר מאוד יצא משם… לכן, אם אתם תוהים איך לחסוך לטיול הגדול, אחת ההמלצות הכי חשובות שנוכל לתת לכם היא פשוט להפריד בין הכסף שאתם צריכים כדי לחיות במהלך החודש, לחיסכון לטיול הגדול.
דרך נוחה מאוד לעשות זאת היא להעביר את הכסף לתוכניות חיסכון שכל בנק מציע, כמו פק״מ (פיקדון קצר מועד) או פר״י (פיקדון ריבית יומית). מדובר במסלולי חיסכון נזילים למען מטרות מוגדרת שבעזרתם תוכלו ליהנות מריבית סולידית, כלומר סכום הכסף שתשימו שם קצת יגדל מחודש לחודש (ולא נכנס עכשיו לסיבות הכלכליות לכך…). שווה, לא? כדי להתחיל לחסוך באופן שכזה, פנו לבנקאי שיסייע לכם. בקשו ממנו שיספר לכם על פקדונות שהבנק מציע, ואיך להשתמש באפליקציה כדי להתחיל להפקיד שם כספים באופן קבוע - שאותם תוכלו לפדות אחרי שצברתם מספיק כסף לטיול הגדול.
אפשרות נוספת להפרדת החיסכון מהעובר ושב היא פתיחת קופת גמל להשקעה. מדובר במוצר חיסכון נפוץ בזמן האחרון בקרב צעירים, לאו דווקא עבור טיולים אלא בכללי בתור חסכון ארוך-טווח. קופת גמל להשקעה מאפשרת לכם להפקיד כספים במסלול על פי בחירתכם. תוכלו לפתוח אותה בכל בתי ההשקעות שאת שמותיהם בוודאי שמעתם כבר ברדיו, ולהינות מריבית שלרוב תהייה גבוהה מזו שתקבלו בפיקדונות בבנק. עם זאת, לפני שאתם פונים לפתוח קופת גמל להשקעה אנחנו ממליצים להתייעצות עם מומחה כלשהו, בין אם זה יועץ השקעות או אולי אפילו ההורים שלכם.
הכסף עומד להיגמר? עבודה והתנדבות מסביב לעולם יעזרו לכם להמשיך את הכיף
כפי שכתבנו למעלה, הרבה פעמים כשאנחנו עושים הכנה לטיול הגדול אנחנו שוכחים לקחת בחשבון משהו מאוד חשוב - זו תקופה ממש כיפית ויש סיכוי גדול שתרצו להמשיך לטייל גם מעבר לתכנון המקורי שלכם. איך עושים את זה באופן חוקי, למרות שהסכום שחסכתם לטיול הגדול מתחיל להיגמר?
ברחבי העולם ישנן אופציות עבודה והתנדבות למיניהן שיאפשרו לכם לחסוך במהלך הטיול הגדול שלכם, בעוד שאתם ביעד עצמו. למשל, בעזרת פלטפורמות דוגמת WWOOF, HelpX, או Workaway תוכלו למצוא התנדבויות ועבודות זמניות ברחבי העולם. לרוב מדובר בעבודות בתמורה לאירוח ולינה, ולעיתים גם ארוחות. במקרים אחרים העבודה מתוגמלת בתשלום כלשהו. זה מאוד תלוי. ההרשמה לאתרים אלו בתור מתנדב כרוכה בתשלום שנתי סמלי, וזוהי דרך טובה לחסוך הוצאות במהלך הטיול הגדול. בנוסף, היא גם מאפשרת צבירת חוויות אותנטיות והיכרות אמיתית ומעמיקה עם אנשים מקומיים ותרבות.