רגע לפני שחותמים: מה צריך לכלול חוזה העסקה סטנדרטי ממעסיק
חוזה העסקה הוא למעשה מסמך עסקי ומשפטי בין עובד למעביד. המטרה שלו היא לפרט באופן מדויק ככל הניתן את תנאי ההעסקה, כדי ששני הצדדים ידעו בדיוק מה הם מחויבים לתת לצד השני. חשוב גם לציין שישנם דברים שהמעסיק מחויב לספק לעובד או תנאים מסוימים שבהם הוא מחויב לעמוד. ולכן, כאשר מקבלים חוזה העסקה, חשוב לשים לב לדברים הבאים:
הגדרת תפקיד
חוזה העסקה צריך לפרט את מהות התפקיד שאליו מתקבל העובד, ואת התואר הרשמי שלו. בחברות מסוימות (בעיקר ארגונים) לכל משרה יש מספר סידורי, במידה וקיים אחד כזה בחברה שאליה התקבלתם כדאי שגם המספר הזה יופיע שם.
מסגרת שעות העבודה
כמה שעות עבודה נדרש העובד לתת? האם העבודה כוללת משמרות, עבודה בסופי שבוע,חגים או לילות? והאם נדרשות מדי פעם שעות נוספות? חוזה העסקה צריך לפרט את מסגרת שעות העבודה של העובד, כולל שעות וימי עבודה, וכן לציין אפשרות של חריגה מהן (כל עוד היא חוקית).
משכורת
אף אחד לא צריך לעבוד בחינם, וגם אתם לא. חוזה העסקה סטנדרטי חייב לציין את המשכורת שלכם באופן המדויק ביותר שניתן. במידה והשכר שלכם הוא שעתי, עליו לפרט את העלות לכל שעת עבודה שתשקיעו. ובמידה והסכמתם על שכר גלובלי בחוזה אישי, חוזה ההעסקה חייב לפרט את הסכום ורכיביו.
חוזה ההעסקה צריך גם לציין את העלות של שעות נוספות במידה ותצטרכו להשקיע אותן, או את השכר שתקבלו אם תצטרכו לעבוד בסופי שבוע או חגים. שימו לב, החוק קובע באופן מדויק את אחוז התוספת שמגיעה על שעות נוספות, עליהן תוכלו לקרוא לעומק כאן. ודאו שחוזה ההעסקה שאתם מקבלים עומד בתנאים האלו.
הפסקות
כן, גם להפסקות צריך להתייחס בחוזה העסקה, וגם הן מעוגנות בחוק בהתאם לסוג העבודה וכמות השעות שהעובד נדרש לתת. כאן תוכלו לקרוא יותר על הפסקות וכמה זמן מגיע לכם בהתאם לסוג העבודה.
החזר הוצאות נסיעה
חוזה העסקה צריך להתייחס גם להחזרי נסיעות, ולפרט את הסכום המדויק שהעובד יקבל. גם נושא החזרי הנסיעות הוא תחום שמשתנה בהתאם לסוג העבודה, ומעוגן בחוק. למשל, גובה החזר הנסיעות לעובד שמגיע בתחבורה ציבורית שונה מזה שמגיע לעובד שמגיע ברכב פרטי, ושניהם מושפעים מהמרחק ממקום העבודה, מהתפקיד של העובד, הענף שבו החברה פועלת ואפילו מסוג חוזה ההעסקה (אישי, קיבוצי, וכו'). מאחר ומדובר בנושא יחסית מורכב אתם יכולים לקרוא על הנושא יותר כאן.
פנסיה ותנאים סוציאליים
אחד הנושאים החשובים ביותר שהסכם עבודה חייב לכסות הוא הפנסיה. בעשורים האחרונים המדינה הקפידה מאוד לפתח את התחום, וכיום כל מעסיק חייב לתת לעובדים השכירים פנסיה. הפנסיה חייבת להיות לפחות 18.5% מהשכר, כאשר 6% ממנה ממומן ע"י העובד, והיתר (12.5%) על ידי המעביד - 6% יוקדשו לפיצויים (עוד על כך בהמשך), ו- 6.5% לתגמולים לקופת הפנסיה.
התנאים שצוינו לעיל הם המינימום אליהם מחויב המעסיק. במקרים מסויימים התנאים יכולים להיות אפילו טובים יותר, בהתאם לתנאי העסקה שבחוזה או מקום העבודה. לדוגמה, הם עשויים לכלול הפרשות גבוהות יותר, ביטוח לטיפולי שיניים, ועוד. כך או כך, חוזה העסקה חייב לכלול התייחסות להפרשות לפנסיה, כולל לתנאים ולסכומים אשר יופרשו.
ימי חופש ומחלה
כל מעסיק חייב לתת לעובדים ימי חופשה ומחלה. כמה ימים כאלו הוא מחויב לתת? גם כאן מדובר בנושא שמשתנה בהתאם לסוג העבודה, מספר ימי העבודה בשבוע, שנות הוותק בעבודה, ופרמטרים נוספים כמו האם מדובר בחוזה העסקה אישי או קיבוצי. כך או כך, חוזה העסקה חייב לכלול התייחסות למספר ימי החופשה והמחלה שהעובד מקבל, ולעמוד במינימום הנדרש בחוק.
פיטורין וסעיף 14
לא נעים להיות מפוטר, אך צריך להיות מוכנים לאפשרות שזה יקרה. בישראל קיים חוק אשר נועד להבטיח אפשרות לפיצויים לעובד שפוטר שנקרא "סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים".
לפי חוק זה, המעסיק חייב להפריש לאורך תקופת ההעסקה 6% מהשכר של העובד לקופת הפנסיה, כחלק מרכיב הפיצויים (עליו כתבנו קצת למעלה). במידה ועובד פוטר והוא עומד בתנאים מסוימים, הוא רשאי למשוך את רכיב הפיצויי מקרן הפנסיה שהמעסיק הפריש לאורך התקופה.
האם כדאי לעובד לעשות זאת? כעקרון מומלץ לשמור את הכספים בקופת הפנסיה כדי שימשיכו לצבור ריבית ולהפוך את הפרישה לנוחה יותר - אבל תיאורטית זה אפשרי
מה שכן, החל משנת 2008 סעיף 14 הוא חובה על המעסיק, ולכן חוזה העסקה סטנדרטי חייב להתייחס לכך שהמעסיק מקבל עליו את החוק ומפריש את הסכום הנדרש לקרן הפנסיה כחלק מרכיב הפיצויים.
הטבות ותנאים נוספים
בסופו של דבר, תנאי קבלה לעבודה הם תוצאה של משא ומתן בין העובד למעסיק. לפני שאתם חותמים על חוזה ההעסקה, וודאו שכל התנאים וההטבות שעליהם הסכמתם מפורטים בו, כולל סכומים ותנאים לקבלתם. לדוגמה: קרן השתלמות וגובה ההפרשה של המעסיק אליה, ליסינג או רכב חברה, בונוסים תקופתיים או לפי הישגים, מתנות לחגים, חופשות חברה, ועוד. אצל מעסיקים מסויימים (בעיקר בסטארטאפים וחברות טכנולוגיות) נהוג לתת לעובדים אופציות בחברה או מניות בה. במידה ואכן הסכמתם על הטבות אלו, וודאו שהן רשומות באופן ברור בחוזה ההעסקה שלכם.