עושים סדר בבלגן: למה בכלל הגענו למצב שצריך להבין איך עושים תיאום מס?
אין ספק שזה יכול להיות מטלטל לגלות שכמעט חצי מהמשכורת שעבדתם עליה כל כך קשה שולם למס הכנסה, כשבפועל מחובתכם לשלם הרבה פחות. לכן בשלב זה אתם עשויים לשאול את עצמכם למה בעצם מערכת המס בנויה באופן כזה שבו מי שעובד בשתי עבודות צריך להבין איך עושים תיאום מס ולבצע אותו, במקום שמס הכנסה פשוט יגבה את הסכומים הנדרשים מלכתחילה?
אז נכון, רשויות המס בישראל מבוססות על מנגנון שבו לעיתים נגבים מאנשים מסויימים מיסים גבוהים שלא לצורך. הסיבה לכך נובעת משיטת המיסוי הנוכחית במדינה. בישראל, מס הכנסה מבוסס על מודל מיסוי פרוגרסיבי. ככל שהכנסתו של אדם עולה, כך יוטל עליה מס גבוה יותר. חישוב המס מתבצע על בסיס כלל ההכנסות של אדם מסויים לאורך השנה. לכן את החישוב המדויק ניתן לבצע רק לאחר תום שנת המס, כאשר ידוע לאותו אדם בדיוק כמה הרוויח. למרות זאת, בפועל שכירים משלמים מס כל חודש במה שמכונה ״ניכוי במקור״. כלומר, המעסיק מעביר אוטומטית את הסכום הנדרש למס הכנסה, בהתאם לחישוב גובה ההכנסה השנתית של אותו עובד.
נכון לשנת 2024, מדרגת המס הראשונה עומדת על שיעור מס של 10% עבור הכנסה שנתית של עד 84,120 ש״ח (7,010 ש״ח בחודש למשך 12 חודשים). החל מסכום זה ועד 120,720 ש״ח בשנה (7,011 עד 10,060 ש״ח בחודש), שיעור המס הוא 14%. כלומר, החלק היחסי שבין 84,120 ל-120,720 ש״ח בשנה מהווה את מדרגת המס השנייה, עליה תדרשו לשלם מס של 14%. מדרגות המס ממשיכות עד מדרגת המס האחרונה שהיא בשיעור של 47%.
לכן, במידה ולא הבנתם בזמן מי צריך לעשות תיאום מס ואיך עושים אותו, יגבה מכם אוטומטית מס הכנסה בשיעור הגבוה ביותר, של 47% משכר הברוטו שאתם מקבלים מהמעסיק השני.
תיאום מס בפועל: איך יראה התלוש שלכם עם ובלי תיאום מס?
כדי להבין בפועל איך ולמה חשוב לעשות תיאום מס, נבחן מקרה לדוגמה. רונן עובד בתור גרפיקאי ומרוויח שכר ברוטו של 4,000 ש״ח בחודש. השכר החודשי של רונן נמצא במדרגת המס הראשונה, ולכן הוא חייב על פי חוק לשלם מס הכנסה בשיעור של 10% מהשכר שלו (400 ש״ח בחודש). עד כאן הכל פשוט, רונן משלם בדיוק את מה שהוא צריך לשלם ולא יותר. כל עוד הוא עובד במשרה אחת ואין לו הכנסות נוספות, השאלה איך עושים תיאום מס פחות רלוונטית עבורו.
אבל מה קורה כאשר רונן מחליט שהוא רוצה לעבוד בעבודה נוספת במקביל כדי להרוויח שכר חודשי גבוה יותר? לצורך העניין, רונן לוקח על עצמו עבודה שנייה בתור נגר בבית מלאכה, בה הוא מרוויח 2,000 ש״ח נוספים בחודש. בשלב זה שכרו החודשי הכולל הוא 6,000 ש״ח. משמע שבחישוב שנתי הוא מרוויח 72,000 ש״ח. יותר מאשר מה שהרוויח רק בעבודה אחת, אבל הוא עדיין מחויב רק במדרגת המס הראשונה (10%).
אם רונן לא בירר איך עושים תיאום מס וביצע את התהליך, המעסיק השני (מנהל בית המלאכה) מחויב על פי חוק להפחית מהשכר של רונן את שיעור המס המירבי - 47%! לכן בפועל, לפני תיאום מס רונן יחויב במס הכנסה של 940 ש״ח בחודש, וזאת רק מעבודתו השנייה. המשמעות היא שרונן משלם מס הכנסה כולל העומד על 1,340 שקלים בחודש (16,080 שקלים בשנה!). לעומת זאת, אם הוא הבין איך עושים תיאום מס וביצע זאת כראוי, לאחר תיאום מס הוא ישלם רק 600 שקלים בחודש, או 7,200 שקלים בשנה, ולחשבון הבנק שלו יכנסו עוד 8,880 ש"ח. זאת מאחר שהכנסתו הכוללת (72,000 ש״ח בשנה) נמצאת במדרגת המס הראשונה. לכן במקרים כאלה, רצוי מאוד שתדעו איך עושים תיאום מס ותיגשו לעשות אותו. זה פשוט ישתלם לכם.