מה מגיע לעובדים שעברו פגיעת עבודה?
הגענו לשאלת השאלות - מה סדר הגודל של פיצויים שמגיע לעובד שעבר פגיעת עבודה? כדי לקבל הערכה, חשוב תחילה להבין שלא כל פגיעת עבודה צפויה להניב פיצוי משמעותי. אם למשל עובד קיבל מכה יבשה או פציעה קלה במקום העבודה איך לא הפסיד ימי עבודה או שיכולתו לעבוד נפגעה - זה לא נעים, אבל הוא לא צפוי לקבל פיצוי כלשהו.
אבל אם פציעת העבודה גררה צורך בטיפול רפואי ואובדן ימי עבודה, העובד צפוי לקבל פיצוי כלשהו. ראשית, עבור יום הפציעה העובד צפוי לקבל תשלום מלא מהמעסיק. אם הפגיעה גררה אובדן של שני ימי עבודה נוספים, הוא צפוי לקבל עליהם תשלום על חשבון ימי מחלה מהמעסיק. במידה והעובד נעדר יותר מ- 12 ימים עקב פגיעת העבודה, ביטוח לאומי יהיה זה אשר ישלם לו את הפיצוי על אובדן ימי העבודה.
שימו לב, כעקרון דמי הפגיעה מחושבים לפי 75% מגובה ההכנסה של העובד שחווה פגיעת עבודה, בסכום מקסימלי של 1,241.25 ש"ח (נכון לכתיבת שורות אלו). הם ישולמו לתקופה של 13 שבועות לכל היותר. כך שלא מדובר בפיצוי בגובה השכר המלא.
אבל מה אם פגיעת העבודה היתה חמורה יותר, וגררה נכות פיזית, קשיים נפשיים, גררה הוצאות נוספות (לדוגמה על טיפולים או התאמת הבית) ועוד סיבוכים בחיי העובד שנפגע? במקרים כאלו יתכן והעובד שנפגע זכאי לקצבת נכות או הטבות נוספות (כמו פטור ממס הכנסה). כדי להתחיל בתהליך הזה, יש למלא טופס של ביטוח לאומי אשר נקרא "תביעה לקביעת דרגת נכות מעבודה (200)". לאחר הגשת הטופס העובד יזומן להופעה בפני ועדה רפואית בביטוח לאומי, והיא זו שתקבע עד כמה הנכות משמעותית ומהו סדר הגודל של הפיצויים להם זכאי העובד. אתם יכולים לקרוא עוד על התהליך הזה בעמוד הייעודי באתר ביטוח לאומי.
האם להעזר בעורך דין כדי לקבל פיצויים על נכות עקב פגיעת עבודה?
כעקרון, ניתן להגיש דרישה לפיצויים על הפסד ימי עבודה עקב תאונת עבודה באופן עצמאי. מדובר בתהליך יחסית פשוט, ובמידה וקיימים אישורים מרופאים או גורמים רלוונטיים נוספים, התביעה צפויה להיות מאושרת.
אבל מה עם תביעות לנכות עקב פגיעות עבודה חמורות יותר? כעקרון ניתן להגיש גם את התביעות האלו לבד. במצב אידיאלי, העובדים שחוו פציעת עבודה חמורה היו עוקבים אחר ההנחיות באתר ביטוח לאומי, מגישים את הטפסים הנדרשים וחוות דעת מרופא, ומקבלים את כל הפיצויים שמגיעים להם.
אבל המציאות היא דבר מורכב. ולפעמים הדברים שנראים מובנים מאליהם יותר מורכבים ממה ששיערנו. ולכן, פעמים רבות כאשר אנשים שחוו פציעה או פגיעת עבודה מגישים את הבקשה לפיצויים באופן פרטי, הם נתקלים בסירוב מביטוח לאומי, או מקבלים פיצויים מופחתים מאלו שמגיעים להם.
ולכן, אנשים שחוו פגיעת עבודה צריכים לשקול להיעזר בעורך דין אשר מתמחה בדיני נזיקין, או אחד שמתמחה במיצוי כויות רפואיות (אלו שני תחומי עיסוק שונים עבור עורכי דין, אם כי לפעמים אותו עורך הדין מספק את שניהם). פעמים רבות העבודה עם עורך דין שמתמחה בפציעות בעבודה או מיצוי זכויות צפוי להניב פיצויים משמעותיים יותר, בין אם בקיצבה, סכום חד פעמי או הטבות שונות כמו פטור ממס הכנסה או תג חניה.
יתרה מכך, אם בחרתם להיעזר בעורך דין כדי לקבל פיצויים על פגיעה בעבודה, מומלץ לדבר איתו סמוך ככל הניתן לארוע. זאת מאחר והוועדות של ביטוח לאומי וחברות הביטוח הפרטיות נסמכות במידה רבה על חוות הדעת והמכתבים שרושמים הרופאים שמטפלים בכם במיון, או הרופאים המומחים שאיתם מתייעצים בבדיקות הבאות. שיחה קצרה עם עורך דין שמתמחה בפיצויים על פגיעת עבודה סמוך למועד הארוע יכולה לתת לכם תובנות על הדברים שאתם צריכים לבקש מהרופאים לבדוק, ואיזה דברים צריכים להופיע במכתב סיכום הטיפול שהם יכתבו לכם בסיום הביקור.
ולכן, במידה וחוויתם פגיעת עבודה, שקלו להעזר בעורך דין שעוסק בתחום. מבחינת תשלום עבור השירות, עורכי דין מסוימים מבקשים תשלום קבוע כדי לטפל בתיק, אבל דווקא בתחומי הנזיקין ומיצוי הזכויות הרפואיות רוב עורכי הדין נוהגים לבקש אחוזים במידה והם יצליחו להשיג לכם פיצוי. כלומר במידה והתיק לא יצלח ולא תקבלו פיצוי על פגיעת העבודה, לא תצטרכו לשלם לעורך הדין. אגב האחוזים שעורכי דין יכולים לבקש על טיפול במקרה של פגיעת עבודה קבועים בחוק, כך שאינכם לוקחים סיכון כספי בשכירת אחד.