מי יכול לקבל אישור עבודה בזמן שירות צבאי?
עבודה בזמן השירות הצבאי אפשרית רק עבור חיילים שעומדים בתנאים מסוימים. ברוב המקרים, תנאים אלו קשורים למצב כלכלי קשה במשפחה. ולכן, ברוב המקרים חיילים אשר מקבלים היתר עבודה בזמן הצבא הם חיילים שבאים ממשפחה עם הכנסה נמוכה, או ממשפחה עם קשיים כלכליים משמעותיים כמו חדלות פרעון או צווי הוצאה לפועל שחלים על ההורים. במקביל, הצבא מכיר בכך שיש חיילים עם נסיבות אישיות שדורשות מהם לצאת ולעבוד במהלך השירות הצבאי. למשל חיילים בודדים, חיילים עם ילדים, חיילים שהתגייסו בגיל מאוחר ולא יכולים להתקיים על המשכורת שהצבא מספק לחיילי חובה, בני ישיבות, ועוד.
חיילים נוספים שיכולים לבקש היתר עבודה מהצבא הם חיילים שמשרתים שבוע-שבוע, כלומר שבוע אינטנסיבי בבסיס ואחריו שבוע מנוחה בבית. בין אלו ניתן למצוא טבחים, נהגים, חיילים ברמת פעילות א' ומעלה (תפקידים עם רמת גבוהה סיכון), ועוד.
באיזה תפקידים יכולים להיות חיילים שמקבלים אישור עבודה במהלך השירות הצבאי? ובכן, כעקרון התפקיד לא משמעותי כמו המצב הכלכלי שעימו מתמודדים החיילים ומשפחתם. ולכן כמעט כל חייל, ובכל תפקיד, יכול להיות זכאי לקבלת אישור עבודה במהלך שירות צבאי, בין אם הוא בתפקיד שטח בחזית או תפקיד עורפי. במידה והחיילים שמבקשים את האישור יצליחו להוכיח שהם מתמודדים עם קושי כלכלי משפחתי הם צפויים לקבל את האישור, בין אם הם חיילים קרביים או משרתים בעורף. מיד נסביר איך להוכיח קושי זה לטובת זכאות לאישור עבודה בצבא.
התהליך: איך מקבלים אישור עבודה בזמן הצבא?
כמו כל דבר בצבא, גם התהליך של קבלת אישור עבודה במהלך השירות מחולק לשלושה חלקים.
חלק 1: הגשת הבקשה
המקום הכי טוב להתחיל בו את הבקשה לזכאות להיתר עבודה בצבא הוא שיחה עם מש"קית הת"ש של היחידה. בין תפקידיה של מש"קית הת"ש הוא לקבל מחיילים בקשות לעבודה במהלך הצבא, ולקדם אותן בתוך המערכת הצבאית. במהלך השיחה מש"קית הת"ש תגיש לחייל טופס להגשת הבקשה שעליו למלא, וגם טופס כוונות להעסקת חייל אותו יש להגיש למעסיק פוטנציאלי.
אגב, כיום ניתן גם לפתוח בקשה לקבלת היתר עבור בזמן הצבא גם אונליין, באזור האישי באתר צה"ל. עדיין כדאי לשוחח תחילה עם מש"קית הת"ש של היחידה, ולשתף אותה בפרטי המקרה כדי שתוכל לסייע ולקדם את קבלת האישור לעבודה בזמן הצבא.
חלק 2: הוכחת קושי כלכלי משפחתי לקבלת היתר עבודה בזמן הצבא
בטופס שמש"קית הת"ש תיתן במהלך השיחה, ישנם סעיפים שבהם החיילים נדרשים להוכיח את המצב הכלכלי הקשה אשר שורר בביתם, ולספק לכך הוכחות.הוכחות אלו יכולות להיות תלושי שכר של ההורים, טפסים מהוצאה לפועל או הבנק, הוכחות לחובות עומדים, ועוד. לרשות החייל אשר מגיש את הבקשה לעבודה בזמן הצבא עומדים 30 ימים לאתר מסמכים רלוונטיים אותם ניתן להגיש כהוכחה.
שימו לב: חיילים מסויימים כבר ידועים כבעלי קשיים כלכליים. בין אם תודות להצהרה מראש, או עקב השתייכותם לאוכלוסיות מוכרות (למשל: חיילים בודדים, חיילי חובה מעל גיל 24, ועוד). חיילים אלו לא צריכים לספק הוכחות למצב הכלכלי הקשה. כאן תמצאו את הרשימה המלאה של זכאים ללא צורך בהוכחה. אם אתם נמנים על אוכלוסיה זו, הסבו את תשומת ליבה של מש"קית הת"ש לכך במהלך השיחה, ותוכלו לקצר את התהליך.
חלק 3: המערכת פועלת
לאחר שכל המסמכים וההוכחות נאספו, מש"קית הת"ש תעביר את בקשת אישור העבודה בזמן הצבא בתוך המערכת הצבאית. הגוף שאחראי על מתן אישורי עבודה לחיילים הוא רמ"ח פרט באכ"א (אגף כוח אדם), אולם בפועל יתכן ומאשר הבקשה יהיה מפקד אחר מטעמו (למשל קצין בדרגת אלוף משנה).
במידה והבקשה הוגשה כראוי ואתם עומדים בדרישות הצבא אתם צפויים לקבל ביחידה שלכם אישור לעבודה במהלך השירות הצבאי כחיילי חובה. שימו לב: האישור בתוקף לשנה, ואחריו יש לבקש הארכה.
השלב הבא בתהליך הוא למצוא עבודה. איזו עבודה יכולה להתאים לחיילים? מיד נבחן את הנושא.